iBeacon Nieuws

Beacons wijzen de weg in de Bayerische Staatsbibliotheek

Meer dan 3.000 mensen bezoeken de Bayerische Staatsbibliotheek (BSB) iedere dag. Deze historische bibliotheek met meer dan 9.810.000 boeken in de collectie, talloze special-interest leeszalen met tienduizenden volumes, geogroafische kaarten en historisch beeldmateriaal is bijzonder uitgebreid maar daardoor is het ook moeilijk de weg vonden. De installatie van een beacon netwerk moet daar verandering in brengen.

Vorige maand heeft de bibliotheek een netwerk van 245 beacons geïnstalleerd. Deze werken in combinatie met een smartphone app genaamd BSB Navigator. “Het idee is bezoekers te helpen sneller en comfortabeler hun weg te vinden, zonder een beroep te hoeven doen op bibliotheekmedewerkers om hen te begeleiden.” aldus Markus Bokowsky die het project begeleid vanuit de marketingbureau Bokowsky + Laymann.

Bokowsky legt uit dat de bibliotheek een breed scala aan gebruikers trekt uit vele lagen van de bevolking, variërend van de academische wereld, bezoekers die komen voor de gespecialiseerde scanning machines en anderen die historische boeken herstellen. “We hebben 90 verschillende bezienswaardigheden in kaar gebracht in de hele bibliotheek. Bijvoorbeeld de cafetaria of leeszaal, de toiletten en zelfs de scanners.” aldus Bokowsky.

De nieuwe generatie bezoekers zijn met name gericht op hun telefoons, en deze groep is de doelgroep om de nieuwe app te gaan omarmen. Omdat de app is onlangs is gelanceerd is er nog niet voldoende data verzameld om waardevolle inzichten in wat de demografie van de gebruikers van de app is en met welk doel deze voornamelijk wordt gebruikt. De gratis app is beschikbaar in het Duits of Engels voor Apple’s iOS, via iTunes website. Een Android-versie wordt verwacht tegen de zomer.

Voor de onderliggende technologie wordt indoo.rs toegepast in combinatie met beacons van Kontakt.io. In Nederland zijn er ook bibliotheken die beacons toepassen waaronder de TU Delft.

BSB-screenshots

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Avatar

Remco Bron

Remco Bron is naast founder van iBeacon-retail.nl tevens co-founder en CCO van inBeacon, een enterprise platform dat de link legt tussen de online en offline belevingswereld. Hij heeft een brede achtergrond in technologie en retail en bezit een diepgaande kennis over de mogelijkheden van iBeacon. In de afgelopen decennia is hij als manager, ondernemer en founder gepokt en gemazeld bij het in de markt zetten van meerdere software en internet companies en projecten. Hij is tevens gastdocent bij o.a. Nyenrode, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Hogeschool Rotterdam.

ReageerReageer

Laat een reactie achter

Het e-mail adres wordt niet getoond

%d bloggers liken dit: