iBeacon Nieuws

Beacons in Space wil de AirBnB voor beacon netwerken worden

Wordt een netwerk van beacons straks geld waard? Start-up Beacons in Space gaat daar wel vanuit en lanceert daarom de eerste marktplaats om beacon netwerken te kunnen verhuren en inhuren. Een ontwikkelaar van een app kan hiermee voor een huurbedrag direct aansluiting vinden bij beacons van bijvoorbeeld restaurants in New York. Op zijn beurt kan een restaurant geld verdienen met het openstellen van beacons binnen een locatie. Een soort AirBnB voor beacons dus

Beacons te huur

Beacons in Space signaleert dat steeds meer organisaties geld investeren in het aanleggen van netwerken van beacons voor eigen gebruik en denkt dat er een businessmodel is om deze netwerken beschikbaar te maken voor een huurbedrag. In het concept bieden organisaties met beacons deze aan op de marktplaats en kunnen ontwikkelaars of andere organisaties per dag, week, maand of jaar toegang tot deze beacons huren.

Rolling beacon UUID

Een normale beacon heeft een vaste identificatie die bestaat uit een UUID en een major en minor identificatiecode die altijd hetzelfde blijft. Beacons in Space maakt echter gebruik van een eigen systeem waarbij ze een ‘rolling UUID’ gebruiken. Hiermee wordt de identificatiecode van een beacon doorlopend veranderd waardoor zonder een sleutel van Beacons in Space de beacons niet betrouwbaar geïdentificeerd kunnen worden. Huurt iemand toegang tot een beacon netwerk dan worden dus niet alleen de locaties beschikbaar gemaakt maar krijgt de huurder ook deze sleutel tot de beacons.

beacons-in-space-screenshot

Beacon netwerken als businessmodel

Beacons in Space is nog niet live als marktplaats en er is geen indicatie wanneer dit gaat gebeuren. Op de website kan een e-mail adres achter worden gelaten waarmee je straks toegang krijgt tot het netwerk en ’10 gratis beacons’. Het aanmelden van beacons om opgenomen te worden in de database kan op dit moment wel, maar het ziet ernaar uit dat de focus in eerste instantie ligt op locaties in de VS.

De website druist in tegen projecten zoals Nederlandse projecten Rotterdam Central District en Amsterdam Beacon Mile (later meer hierover) waar gratis toegang wordt verleend tot beacon netwerken, maar ook tegen bijvoorbeeld de SITA die beacon netwerken op vliegvelden beschikbaar maakt voor ontwikkelaars. Commercieel is het wel een logische gedachte dat toegang tot beacons verhuurd kan worden. Ik weet niet of winkels of straten hier direct op in willen springen omdat de kans dat het gehuurd wordt door een concurrerende partij altijd aanwezig is. Echter voor organisaties als congrescentra, beurzen, stations of vliegvelden kan dit zeker een interessant businessmodel zijn.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Avatar

Remco Bron

Remco Bron is naast founder van iBeacon-retail.nl tevens co-founder en CCO van inBeacon, een enterprise platform dat de link legt tussen de online en offline belevingswereld. Hij heeft een brede achtergrond in technologie en retail en bezit een diepgaande kennis over de mogelijkheden van iBeacon. In de afgelopen decennia is hij als manager, ondernemer en founder gepokt en gemazeld bij het in de markt zetten van meerdere software en internet companies en projecten. Hij is tevens gastdocent bij o.a. Nyenrode, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Hogeschool Rotterdam.

Laat een reactie achter

Het e-mail adres wordt niet getoond

%d bloggers liken dit: