iBeacon Nieuws

Groninger Museum gaat iBeacon breder inzetten met nieuwe app

Het Groninger Museum lanceert een nieuwe mobiele app met iBeacon technologie. Door deze technologie reageert de app op de locatie van de bezoeker in het museum. De Groninger Museum app is ontwikkeld door de Groningse startup Tapme Media die deze innovatieve technologie een jaar heeft getest in het museum.

Vanaf de opening van de tentoonstelling ‘Song Dong!, Life Is Art, Art is Life’ op 13 juni kunnen bezoekers van het Groninger Museum hun bezoek verrijken met de Groninger Museum app. Een unieke ervaring: terwijl de bezoeker zich door het museum beweegt wordt er door de app locatie specifieke informatie gepresenteerd, bijvoorbeeld bij het naderen van een object. Bezoekers ontvangen tevens meldingen op basis van locatie in het museum zoals een welkomstboodschap met informatie over het museum of informatie over een rondleiding die zal plaatsvinden.

Door middel van iBeacon technologie krijgen de bezoekers altijd op het juiste moment, op de juiste locatie de juiste informatie.

Vervanger van de audiotour

Deze technologie is door Tapme Media gedurende een jaar getest in het museum om zo te onderzoeken hoe de technologie werkt in een fysieke museum omgeving en onder wisselende omstandigheden. De app voor deze test was alleen in het museum te gebruiken en toonde enkel informatie over objecten. De nieuwe app heeft vele nieuwe features en is ook buiten het museum te gebruiken.

De Groninger Museum app vervangt de audiotour en is het nieuwe medium waarmee bezoekers het museum en kunst op een geheel nieuwe manier kunnen ervaren.

groninger-museum-ibeacon-app-screens

Interactie met het publiek

Met de App wil het Groninger Museum de bezoekerservaring verder verbeteren door het creëren van meer interactie met het publiek en het verbeteren van de educatieve waarde van het museum. Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum, geeft aan:

Tijdens de testperiode maakten onze bezoekers dagelijks met veel plezier gebruik van de app. Dit was voor ons dan ook doorslaggevend om de vernieuwde app in het hele museum uit te rollen. Het is een fantastische toevoeging op onze presentatie.

iBeacon in de cultuursector

iBeacontechnologie biedt voor musea veel nieuwe mogelijkheden op het gebied van storytelling, edutainment en het creëren van meer interactie met bezoekers en wordt steeds vaker ingezet in de cultuur sector. Zo lanceerde vorige week de Italiaanse dierentuin ZOOM ook een iBeacon app van Nederlandse bodem.

Naast de interactie Daarnaast wordt er informatie verzameld over het bezoek. Inzicht in bijvoorbeeld looproutes en interesses van bezoekers is voor een museum waardevolle informatie om de ervaring van bezoekers verder te verbeteren.

De Groninger Museum app is gratis beschikbaar in de Apple App Store en Google Play Store. Bezoekers die geen geschikt toestel hebben kunnen een iPod huren bij de informatiebalie.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Avatar

Remco Bron

Remco Bron is naast founder van iBeacon-retail.nl tevens co-founder en CCO van inBeacon, een enterprise platform dat de link legt tussen de online en offline belevingswereld. Hij heeft een brede achtergrond in technologie en retail en bezit een diepgaande kennis over de mogelijkheden van iBeacon. In de afgelopen decennia is hij als manager, ondernemer en founder gepokt en gemazeld bij het in de markt zetten van meerdere software en internet companies en projecten. Hij is tevens gastdocent bij o.a. Nyenrode, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Hogeschool Rotterdam.

Laat een reactie achter

Het e-mail adres wordt niet getoond

%d bloggers liken dit: