iBeacon Nieuws

iBeacon niet de ster op WWDC, wel de winnaar

ibeacon-healthkit-homekitiBeacon ontwikkelaars zullen zich direct na de Apple keynote tijdens het WWDC in de steek gelaten voelen door Apple. Al het nieuws inclusief de Wall Street Journal leek er toch op te wijzen dat er belangrijke aankondigingen gedaan zouden worden over iBeacon. Maar die aankondigen bleven uit. Toch is iBeacon de winnaar van de WWDC doordat het aan de basis staat van de twee meest innovatieve aankondigen en diep geïntegreerd lijkt te worden met iOS8.

De connected home

Steeds meer apparaten kunnen bediend worden met internet en apps. Of het nu LED verlichting is van Philips, thermostaten die via het internet bediend kunnen worden en zelfs sloten op de deuren – alles lijkt te bedienen met de smartphone. Apple gaat dit soort bedieningsmogelijkheden standaardiseren in HomeKit. Daarmee wordt het makkelijker om dergelijke apparaten aan elkaar te verbinden. Ga je bijvoorbeeld naar bed dan kan je met één stemopdracht via Siri zorgen dat de lampen uitgaan, de thermostaat lager wordt gezet en de deuren op slot zijn.

Hiervoor is het nodig dat HomeKit via het internet maar ook rechtstreeks verbindingen kan maken met apparaten. Hiervoor wordt steeds vaker Bluetooth LE 4.0 voor gebruikt, oftewel iBeacon. Daarmee is iBeacon dus een belangrijk onderdeel om HomeKit goed te laten functioneren.

De connected self

We maken steeds meer gebruik van apparaten die onze fitness en gezondheid meten. Van armbanden zoals de Nike Fuelband en Fitbit tot wifi weegschalen en fitnessapparaten die resultaten doorsturen naar het internet. Met HealthKit wil Apple een standaard creëren voor deze apparaten zodat alles op één plaats kan worden opgeslagen. Nike is hierbij launching partner dus Fuelband gebruikers kunnen straks direct gebruik maken van HealthKit.

Apparaten als Nike Fuelband en Fitbit maken op dit moment al gebruik van Bluetooth LE of iBeacon om data te verzenden naar de smartphone. Daarom is te verwachten dat dit binnen HealthKit ook de standaard gaat worden voor draadloze datacommunicatie met de telefoon.

Mysterieus icon op vergrendelscherm

In de betaversie van iOS 8 is ontdekt dat op basis van de locatie van de gebruiker specifieke apps worden getoond op het vergrendelscherm van de iPhone. Het is nog niet officieel bevestigd, maar de kans is groot dat wordt getoond op basis van de nabijheid van iBeacons.

Screenshots tonen dat in de linker onderhoek van het scherm logo’s van Starbucks en de Apple Store worden getoond, wanneer gebruikers op die locaties zijn. Via Twitter is gemeld dat het icoon is gezien van de app van de Zwitserse spoorwegen toen hij zich op een treinstation bevond.

ibeacon-vergrendelschermHoe dit exact werkt is nog niet duidelijk. Wel is al gebleken dat ook apps die nog niet geïnstalleerd zijn, kunnen worden aangeraden op het vergrendelscherm. We komen in de aanloop naar de release van iOS8 deze herfst zeker meer te weten of dit de killer feature van iBeacon is.

Technologie ‘that just works’

Het is niet vreemd dat er niet veel over iBeacon gesproken wordt. iBeacon is immers een technologie die aan de basis staat van apps en functionaliteiten. Apple is er groot mee geworden door juist niet over geheugen, gigahertzen en andere technische details te praten, maar de focus te leggen op het resultaat van deze technologie. Daarom wordt er geen focus gelegd op Bluetooth LE of iBeacon als technologie maar op het resultaat die het heeft in apps als HomeKit en HealthKit.

               

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Avatar

Remco Bron

Remco Bron is naast founder van iBeacon-retail.nl tevens co-founder en CCO van inBeacon, een enterprise platform dat de link legt tussen de online en offline belevingswereld. Hij heeft een brede achtergrond in technologie en retail en bezit een diepgaande kennis over de mogelijkheden van iBeacon. In de afgelopen decennia is hij als manager, ondernemer en founder gepokt en gemazeld bij het in de markt zetten van meerdere software en internet companies en projecten. Hij is tevens gastdocent bij o.a. Nyenrode, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Hogeschool Rotterdam.

Laat een reactie achter

Het e-mail adres wordt niet getoond

%d bloggers liken dit: