iBeacon Nieuws

iOS 8 maakt wifi tracking onmogelijk

iOS 8 blokkeert Wifi tracking, klanten volgen via iBeacon wel mogelijk

Als donderslag bij heldere hemel is bekend geworden dat het nieuwe besturingssysteem iOS 8 voor iPhones en iPads de mogelijkheid tot wifi tracking gaat blokkeren. Deze blokkering is niet tijdens de WWDC aangekondigd maar is later pas ontdekt via een een presentatie van Frederic Jacobs van Apple. Met het blokkeren van wifi tracking lijkt Apple ontwikkelaars een duw richting customer tracking via iBeacon te willen geven. Met deze opt-in iBeacon technologie blijft het volgen van klanten wel gewoon mogelijk.

iOS 8 blokkeert Wifi tracking, klanten volgen via iBeacon wel mogelijk

Slide uit de presentatie van Frederic Jacobs

 

Willekeurig mac-adres

De manier waarop iOS 8 wifi tracking onmogelijk maakt is door een willekeurig mac-adres aan een iPhone te gegeven als deze een signaal uitstuurt bij het zoeken naar wifi-netwerken. Door het mac-adres constant te laten wisselen kunnen bijvoorbeeld retailers de wifi signalen minder makkelijk gebruiken om een individuele bezoeker te identificeren en te volgen.

Het doel van Apple is de privacy van gebruikers van iOS 8 beter te beschermen. Al eerder ontdekte Tweakers dat in Nederland bijvoorbeeld de Bas Group wifi tracking inzet in de Dixons, MyCom en iCentre retail winkels om klanten te volgen. Daarmee werd gevolgd hoeveel mensen langs de winkels liepen zonder naar binnen te gaan en wie eerder in de winkels was geweest.

iBeacon en wifi tracking verschillen

Wat is nu het verschil tussen iBeacon en wifi tracking? Het belangrijkste kernmerk is opt-in. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van iBeacon om klanten te volgen door een retailer moet de klant de app van de retailer hebben geïnstalleerd. Is dat niet het geval dan kan de retailer niet volgen. Wil de klant niet (meer) gevolgd worden dan is het dus zo eenvoudig als de app verwijderen van de smartphone.

Bij wifi tracking ligt dit anders, er is geen opt-in en vrijwel geen opt-out. De enige mogelijkheid om de wifi tracking uit te zetten is fysiek wifi op de telefoon uit te schakelen of de telefoon geheel uit te schakelen. Dit is voor bezoekers vrijwel geen optie waardoor ze geen keus hebben om gevolgd te worden.

iBeacon push van Apple

Met de uitrol van iBeacon in de Apple Stores in de US is er door Apple sinds vorig jaar ingezet op iBeacon technologie. Met het vrijwel onmogelijk maken van wifi tracking maar customer tracking en customer intelligence via iBeacon juist te promoten lijkt het erop alsof Apple de markt deze kant op wil laten bewegen.

Gaat Android wifi tracking blokkeren?

Qua privacy en opt-in beleid is dit een stap in de juiste richting. De vraag is of Android binnenkort ook met eenzelfde functie gaat komen om wifi tracking onmogelijk te maken. Net zoals bij iBeacon maar bijvoorbeeld ook bij vingerafdruk scans introduceert Apple vaak dergelijke technologie en volgt Android vrij snel diezelfde richting.

Wanneer zowel iOS als Android wifi tracking blokkeren is het echt einde oefening voor het volgen zonder toestemming van klanten en bezoekers.

 

photo credit: laverrue via photopin cc

         

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Avatar

Remco Bron

Remco Bron is naast founder van iBeacon-retail.nl tevens co-founder en CCO van inBeacon, een enterprise platform dat de link legt tussen de online en offline belevingswereld. Hij heeft een brede achtergrond in technologie en retail en bezit een diepgaande kennis over de mogelijkheden van iBeacon. In de afgelopen decennia is hij als manager, ondernemer en founder gepokt en gemazeld bij het in de markt zetten van meerdere software en internet companies en projecten. Hij is tevens gastdocent bij o.a. Nyenrode, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Hogeschool Rotterdam.

Laat een reactie achter

Het e-mail adres wordt niet getoond

%d bloggers liken dit: