iBeacon Nieuws

Nooit meer vergeten uit te checken met beacons op NS stations

De NS is een experiment gestart om via beacons reizigers te informeren wanneer ze zijn vergeten uit te checken met de OV chipkaart. Wanneer een reiziger die aan het experiment deelneemt het station verlaat via een normale uitgang zonder uit te checken wordt er een notificatie via een speciale app gegeven. Momenteel loop de proef op Utrecht CS en wordt deze straks uitgebreid naar Schiphol. De NS is nog opzoek naar mensen die mee willen doen met de proef.

Een uur wachten op een melding

Beacons worden geplaatst op NS stations op verschillende plaatsen om mensen te signaleren. Alleen wanneer de speciale BeacoNS app is geinstalleerd wordt er gesignaleerd of de reiziger het station uitloopt. Op dat moment controleert de app of er al is uitgecheckt. Indien dit nog niet is gebeurd, zal er een melding worden gegeven.

De NS geeft aan dat het in eerste instantie soms nog een uur kan duren voordat er een melding van een vergeten check-out kan worden getoond. Op termijn zal het mogelijk worden om direct bij het verlaten van het station een melding te geven als er is vergeten uit te checken.

Waarom de melding een uur kan duren is vooralsnog onduidelijk.

Privacy van beacons

Volgens de NS is al in de beginfase van het project is rekening gehouden met privacy. Zo heeft de BeacoNS app zelf geen kennis waar beacons hangen en geeft daarom niet door welke beacons gesignaleerd zijn. Om te weten of een reiziger is uit gecheckt gebruikt de app de inloggegevens van Mijn NS of een Business Card account. Alle verwerking en berekeningen gebeurt lokaal in de app en niet op externe servers.

Meedoen aan de NS Beacon proef?

ns-beacons-app-screenshotOp dit moment werkt de proef alleen nog op de stations Utrecht CS en Schiphol. De NS is opzoek naar reizigers die vrijwel dagelijks op één van deze stations komen. Bij succes wordt het op termijn uitgebreid naar meerdere stations.

Om deel te nemen moet de reiziger uiteraard beschikken over een smartphone met Bluetooth 4.0. Het liefst wil de NS reizigers die ook gebruikmaken van een smartwatch.

Interesse om deel te nemen? Kijk dan op http://ns.nl/beacons

      

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Avatar

Remco Bron

Remco Bron is naast founder van iBeacon-retail.nl tevens co-founder en CCO van inBeacon, een enterprise platform dat de link legt tussen de online en offline belevingswereld. Hij heeft een brede achtergrond in technologie en retail en bezit een diepgaande kennis over de mogelijkheden van iBeacon. In de afgelopen decennia is hij als manager, ondernemer en founder gepokt en gemazeld bij het in de markt zetten van meerdere software en internet companies en projecten. Hij is tevens gastdocent bij o.a. Nyenrode, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Hogeschool Rotterdam.

Laat een reactie achter

Het e-mail adres wordt niet getoond

%d bloggers liken dit: