iBeacon Nieuws

Stampions integreert iBeacon in digitale stempels

Stampions introduceert in Nederland een gloednieuw spel gebaseerd op het verzamelen van stempels, maar dan wel een digitale variant die werken op basis van iBeacons en met de smartphones van bezoekers. Info.nl ontwikkelde het concept voor het spel binnen Labs samen met Somedialoog.

Digitale stempels aan de Zaan

Het spel is voor de eerste uitrol gekoppeld aan het initiatief Stad aan de Zaan waarbij diverse evenementen in de zomer in Zaanstad met elkaar verbonden worden. Langs de Zaan moeten bezoekers de Stampions iBeacon stempels zien te vinden bij musea, monumenten en restaurants. Hebben ze een stempel gevonden dan kunnen ze in de app van Stampions een digitale stempel zetten als souvenir.Het spel speelt in op het plezier van verzamelen en vindt onder andere zijn inspiratie in de aloude stempeltraditie in openbare gebouwen in Japan.

En natuurlijk is er geen spel zonder dat er ook een winnaar kan zijn: voor degene die de meeste stempels heeft weten te verzamelen is er een pakket van Zaanse streekproducten.

Offline met online verbinden

Het spel is een voorbeeld hoe technologie zoals iBeacons op steeds vernieuwende manieren kan worden ingezet om de online met de offline wereld te verbinden. Niet de technologie maar de ervaring staat daarbij centraal. Het moment van het zetten van een (fysieke) stempel op je telefoon geeft je een speciaal gevoel, extra bekrachtigd door het gebruik van de trilfunctie van de telefoon.

Integratie van iBeacons in een stempel is niet nieuw; eerder zagen we al een video van een concept uit Thailand die een zelfde soort techniek gebruikt.

Verslavend

Jan-Derk Koudijs van Somedialoog ervaart het verzamelen van stempels als bijna verslavend:

“Het is mooi te zien dat de app mensen in beweging weet te zetten. Zo moet je bij één van de molens voor de juiste aanwijzing een vraag stellen aan de molenaar en vervolgens een flinke klim maken. Ook het verslavende karakter van het stempels verzamelen, zoals we dat zelf in Japan hebben ervaren, was reeds zichtbaar: de een na de ander wilde de eigen iPhone laten trillen en het stempelplaatje vrijspelen.”

Zelf meedoen en digitaal stempelen? Tot en met oktober hangen de stempels op verrassende locaties langs de Zaan. De app is er momenteel alleen voor iOS en is beschikbaar in de app store.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Avatar

Remco Bron

Remco Bron is naast founder van iBeacon-retail.nl tevens co-founder en CCO van inBeacon, een enterprise platform dat de link legt tussen de online en offline belevingswereld. Hij heeft een brede achtergrond in technologie en retail en bezit een diepgaande kennis over de mogelijkheden van iBeacon. In de afgelopen decennia is hij als manager, ondernemer en founder gepokt en gemazeld bij het in de markt zetten van meerdere software en internet companies en projecten. Hij is tevens gastdocent bij o.a. Nyenrode, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Hogeschool Rotterdam.

ReageerReageer

Laat een reactie achter

Het e-mail adres wordt niet getoond

%d bloggers liken dit: