iBeacon Nieuws

Wat gaan het Van Gogh Museum en de Hermitage met iBeacon apps doen?

Zonder dat er officiële aankondigingen zijn geweest over het gebruik van iBeacons in het Van Gogh Museum of de Hermitage Amsterdam lijkt het er wel op dat dit binnenkort gaat gebeuren. In een tweetal video’s die te zien zijn op het YouTube kanaal van interaction designer Klasien van de Zandschulp zien we een preview van iBeacon apps die momenteel bij de iOS app store worden ingediend waarmee iBeacon interactie wordt getoond bij schilderijen in het Van Gogh Museum en de Hermitage Amsterdam.

Informatie via gifs bij Van Gogh Museum


In een eenvoudige video op YouTube zien we een test een iPhone app die ‘iPerfom’ wordt genoemd waarmee een geanimeerde gif afbeelding op het smartphone scherm wordt getoond. Hierin worden instructies gegeven om iets iets met het schilderij te doen zoals het focussen op een bepaalde kleur of techniek. Er wordt hiervoor gebruik gemaakt van een Estimote beacon die op de grond wordt gelegd voor het schilderij.

Het gaat hier om een eenvoudige iBeacon interactie en er wordt klaarblijkelijk nog geen gebruik gemaakt van een permanente beacon bij een schilderij. Toch lijkt het erop alsof het Van Gogh Museum binnenkort met iBeacon meer informatie via gifs of zelfs opdracht in het museum bij Van Gogh schilderijen gaat lanceren.

Interactie met Gouden Eeuw in de Hermitage


In een tweede video gepubliceerd op hetzelfde YouTube account wordt een interactieve app getoond die gemaakt is voor de Gouden Eeuw tentoonstelling in de Hermitage in Amsterdam. Via een app worden de verhalen achter de portretten uit de Gouden Eeuw gedeeld via een iPhone app.

Bijzondere hiervan is dat in de demo wordt getoond dat er gebruik wordt gemaakt van een tijdslijn wanneer een bezoeker langs een bepaald schilderij is gelopen. Daarmee wordt het dus mogelijk voor een bezoeker van de Hermitage om een eigen pad te kiezen door de Hermitage en de informatie in te zien waar hij op dat moment naar kijkt en de terug te kijken hoe hij uiteindelijk door het museum is gelopen op basis van tijdsindicatie.

In de demo is verder te zien dat er een Facebook-achtige interactie komt tussen de bezoekers en de personen die afgebeeld worden op de schilderijen. Duidelijk is te zien dat er kaders met namen rond gezichten wordt geplaatst en een ‘invitation to connect’ wordt verzonden via de app aan de bezoeker.

Voor de demo wordt wederom gebruik gemaakt van Estimote beacons die los op de grond zijn geplaatst. Er wordt wel bij gemeld dat de iBeacons straks permanent onder de plinten bij de schilderijen worden geplaatst.

Apps nog in goedkeuring bij iOS app store

Deze video’s zijn waarschijnlijk gemaakt voor het goedkeuringsproces van de iOS app store. Apple vraagt bij het indienen van een iBeacon app tegenwoordig om een demo die de interactie met iBeacons toont. De getoonde apps zijn dus nog niet beschikbaar in de iOS app store maar misschien binnenkort wel verkrijgbaar.

Ik ben benieuwd wanneer we de officiële persberichten zien over de iBeacon apps van het Van Gogh Museum en Hermitage Amsterdam!

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Avatar

Remco Bron

Remco Bron is naast founder van iBeacon-retail.nl tevens co-founder en CCO van inBeacon, een enterprise platform dat de link legt tussen de online en offline belevingswereld. Hij heeft een brede achtergrond in technologie en retail en bezit een diepgaande kennis over de mogelijkheden van iBeacon. In de afgelopen decennia is hij als manager, ondernemer en founder gepokt en gemazeld bij het in de markt zetten van meerdere software en internet companies en projecten. Hij is tevens gastdocent bij o.a. Nyenrode, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Hogeschool Rotterdam.

ReageerReageer

Laat een reactie achter

Het e-mail adres wordt niet getoond

%d bloggers liken dit: