iBeacon Nieuws

Wat is iBeacon

iBeacon is de verzamelnaam voor apparaten die een Bluetooth Low-Energy (BLE) signaal uitzenden. Een smartphone kan dit BLE signaal gebruiken om nauwkeurig de afstand te bepalen van de smartphone naar de uitzendende iBeacon. Dit kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, bijvoorbeeld om een klant die een winkel binnenloopt te begroeten met een push bericht, maar ook voor betalingen en zelfs om een soort indoor-navigatie mogelijk te maken. Anders dan de naam doet vermoeden is iBeacon niet alleen beschikbaar voor Apple producten. De standaard is gebaseerd op Bluetooth Low-Energy wat ook steeds meer in Android toestellen ingebouwd zit. Momenteel zit softwarematige ondersteuning ingebouwd in ieder Android 4.3 en iOS7 toestel of tablet.

iBeacon hardware

Het uitzenden van een iBeacon signaal kan hardware waar steeds meer fabrikanten komen waarvan Estimote, Gimbal (van Qualcomm) en Kontakt de bekendsten zijn. De kleine iBeacon zenders kosten op dit moment rond de $99 per set van 3, maar het is ook mogelijk ze zelf te bouwen waarbij de kosten vele malen lager liggen, tot zelfs enkele euro’s per stuk. Ook kan ieder iOS7 apparaat al ‘aangezet’ worden als iBeacon.

iBeacon software

Voor het praktisch gebruik van iBeacon is software nodig op de smartphone. iOS7 of Android herkent de iBeacon maar er is een app nodig om er daadwerkelijk iets mee te doen. Dat kan een barrière zijn in de ontwikkeling, maar er zijn al genoeg retailers met een eigen app waar ze dit in kunnen integreren. Dan doet die meteen ook wat meer dan alleen openingstijden en aanbiedingen tonen.

ReageerReageer