iBeacon Nieuws

Wikibeacon bespioneert iBeacons via app

wikibeacon-ibeacon-locator

Waar kunnen we op dit moment iBeacons vinden? Op die vraag gaat Wikibeacon antwoord geven. Met een crowd sourced wiki wordt worden alle locaties van iBeacons in kaart gebracht. Dit initiatief van Radius Networks maakt gebruik van een eigen app waarmee de iBeacon informatie automatisch naar Wikibeacons wordt verzonden zonder dat de gebruiker hier actie voor hoef te ondernemen.

De gratis app Locate die verkrijgbaar is voor iOS en Android lokaliseert iBeacons om je heen en kan ook uitzenden als een iBeacon. Nu wordt deze informatie niet alleen in de app getoond maar wordt ook automatisch gedeeld met anderen via Wikibeacon.

iBeacons terugvinden

Alle iBeacons worden getoond op een kaart en wanneer je op een specifieke locatie klikt krijg je de details te zien van die iBeacon zoals de UUID en de major en de minor gegevens van de iBeacon. Via de zoekfunctie kan ook omgekeerd worden gezocht, dus op basis van de UUID eventueel gecombineerd met de major en minor. Dit zijn in principe openbare gegevens die de iBeacon uitzend maar gekoppeld aan de locatie van de beacons kan dit interessant zijn voor app ontwikkelaars.

Wanneer de locatie van een iBeacon op deze manier duidelijk wordt zou een app daarop een actie kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan het tonen van informatie of een aanbieding. Daarbij is met deze informatie het plaatsen van eigen iBeacons niet nodig en zou bijvoorbeeld ook de actie uitgevoerd kunnen worden bij de concurrente.

iBeacon statistieken Nederland

WikiBeacon houdt ook statistieken waar de meeste beacons momenteel gevonden zijn. Daarbij staat de Verenigde Staten bovenaan met 3214 gevonden beacons en Duitsland op op plaats 2. Nederland staat op de 15de plaats met slechts 212 beacons.

Bij de statistieken in steden is er iets interessants aan de hand. De stad met de meeste beacons is namelijk Ahaus in Duitsland met 1176 beacons. Dat is interessant omdat deze stad dus meer dan de helft van alle beacons zou bevatten in Duitsland. De eerste Nederlandse stad op de lijst is Amsterdam op plaats 14 met 91 gedetecteerde beacons.

Betrouwbaar?

De bovenstaande statistieken geven ook weer dat Wikibeacon nog niet helemaal betrouwbaar lijkt te zijn. Dat er beacons zijn te vinden op het hoofdkantoor van de Rabobank (onderstaande screenshot) is interessante informatie, maar dat er opeens 9 beacons in een woonhuis te vinden zijn lijkt mij vreemd… Maar wanneer meer mensen actief de app van Radius Networks gaan gebruiken zou Wikibeacon een mooi overzicht kunnen geven waar nu precies al die beacons staan in Nederland!

ibeacon-rabobank-hoofdkantoor-utrecht

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Avatar

Remco Bron

Remco Bron is naast founder van iBeacon-retail.nl tevens co-founder en CCO van inBeacon, een enterprise platform dat de link legt tussen de online en offline belevingswereld. Hij heeft een brede achtergrond in technologie en retail en bezit een diepgaande kennis over de mogelijkheden van iBeacon. In de afgelopen decennia is hij als manager, ondernemer en founder gepokt en gemazeld bij het in de markt zetten van meerdere software en internet companies en projecten. Hij is tevens gastdocent bij o.a. Nyenrode, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Hogeschool Rotterdam.

Laat een reactie achter

Het e-mail adres wordt niet getoond

%d bloggers liken dit: